Leginstructies

Onderstaand de instructies om uw kunstgras zelf aan te leggen.

De installatie van uw kunstgrasmat is afhankelijk van de vorm en van de oppervlakte ook goed in eigen beheer uit te voeren. Er zitten echter wel een paar haken en ogen aan. SolidDeal Kunstgras adviseert u graag in de aanleg van uw eigen kunstgrasveld.
Wanneer u geen omkijken wilt hebben naar de installatie van uw kunstgrasmat, heeft u de mogelijkheid om dit vakkundig te laten verzorgen door SolidDeal Kunstgras.

Benodigdheden
- Kunstgras
- Stanleymes
- Lijm
- Lijmband
- Lijmkam
- Plastic handschoenen
- Evt. geotextiel drukverdelend onderdoek
- Evt. vulzand

Aanleg
Verwijder eerst het oude gazon en egaliseer de zwarte grond. Breng vervolgens als ondergrond een zandbed van 4 á 5 cm waterdoorlatend zand (straatzand) aan. Door het zandbed goed aan te rollen, of aan te lopen, ontstaat er een stevige en stabiele ondergrond.
U moet er wel zeker van zijn dat de ondergrond goed water afvoert. Hetzelfde geldt voor het direct op tegels en/of klinkers leggen van het kunstgras. Een onderbouw van zand heeft de voorkeur.
Voor het beste resultaat, adviseren wij altijd een zandbed aan te brengen.
Wanneer het grasveld omsloten wordt door betonbandjes of tegels, kunt u het zandbed het beste 1 á 2 cm onder de rand leggen. Wanneer u gebruik maakt van SolidDeal valdempende matten, moet deze dikte erbij geteld worden.
Als de ondergrond slecht water afvoert kunt u gaten boren tot op het witte zand en deze afvullen met grind en daarna afdekken met een laagje zand.
Wanneer het zandbed goed is aangerold of -gelopen, moet de oppervlakte geëgaliseerd (afrijen/uitvlakken) worden. Dit kunt u doen d.m.v. een waterpas of een lange lat.
Bij het toepassen van SolidDeal valdempende matten moeten deze rechtstreeks op het geëgaliseerde zandbed gelegd worden. Vervolgens komt het SolidDeal geotextiel onderdoek (drukverdelend) er overheen.
Rol het geotextiel onderdoek (er is geen onder of bovenkant) uit over de oppervlakte. Snij het onderdoek eventueel op maat met een stanleymes. Zorg voor een overlap van 5 tot 10 cm (wanneer u meerdere rollen/stukken onderdoek nodig heeft). Het SolidDeal onderdoek moet zoveel mogelijk aansluiten aan de kanten, zodat eventueel onkruidgroei aan de randen wordt beperkt.

Uitrollen kunstgras
Bij het uitrollen van de kunstgrasrol moet u rekening houden met de vezelrichting (vleug). Het kunstgras komt het beste tot zijn recht, als u het kunstgras zo legt dat u tegen de vezelrichting inkijkt. Rol het kunstgras uit, zodat u aan het begin en aan het eind van de oppervlakte (bv. bij het terras) 2 á 3 cm overhoudt. Hierdoor heeft u meer ‘speelruimte’ om o.a. te corrigeren. Deze randen kunt u later wegsnijden.
de grastapijt kan simpel op maat worden gesneden met een stanleymes. Let op! Houd rekening met de werking van de grasmat direct na het uitrollen. Door de spanning op de grasrol en het temperatuurverschil kan de mat in het eerste begin sterk krimpen. Verstandig is om na het uitrollen, de overlengte van 2 tot 5 cm kunstgras zo lang mogelijk te laten zitten. Het is beter om de kunstgrasmat pas na enkele dagen te snijden. Het is hierbij belangrijk dat u altijd snijdt vanaf de onderkant (backing), zodat u de vezels niet beschadigd. Verwijder eerst de overtollige ‘backing’ aan de zijkanten van de rol. Dit is het gedeelte waar de rol mee vast heeft gezeten tijdens de productie. Dit doet u door deze eraf te snijden, inclusief de eerste rij vezels. Zorg ervoor dat het stanleymes goed scherp is, vervang het daarom regelmatig. Doe dit zeker wanneer u rondingen wilt snijden. Het mes volgt dan makkelijker de gewenste bochtjes.
Wanneer u meerdere stukken/rollen kunstgras aan elkaar wilt leggen, moet u ervoor zorgen dat u beide kanten zo dicht mogelijk bij de vezel afsnijdt. Leg de delen langs elkaar zodat er een opening ontstaat van ongeveer 4 mm. Leg de rollen nooit tegen elkaar!
Voordat u gaat lijmen moet u er zeker van zijn dat het kunstgras en het SolidDeal lijmband niet nat of vochtig is. De minimum temperatuur is 8 graden. Voordat u aan het lijmen begint, slaat u de kanten die gelijmd moeten worden terug (ongeveer 30 cm). Snij vervolgens de lijmband op de juiste lengte en leg deze in het midden van de twee stukken die u aan elkaar wilt lijmen. U kunt ook gebruik maken van SolidDeal kunstgraskit. Dit is een snel uithardende, zeer elastische kit.
Zorg ervoor dat u de lijmpot op een oude krant zet, zodat u de lijm niet morst op het kunstgras of op het terras. Neem de SolidDeal 1-componentenlijm (gebruik handschoenen) en breng deze met een lijmkam of spatel aan op de lijmband. Met een potje lijm van 1,5 kg, doet u ongeveer 5 á 6 meter. Bij SolidDeal zelfklevende lijmband kunt u gewoon het stickervel verwijderen. Sla nu beide kanten van het kunstgras voorzichtig terug. Let op! Nog niet aandrukken! Open nu voorzichtig, stukje voor stukje, het kunstgras en druk het vervolgens stevig aan. Let op dat er geen grassprietjes mee worden gelijmd. Druk alles nogmaals goed aan door er overheen te lopen.

Bij kunstgras zonder vulzand kunt u deze stap overslaan
Verdeel nu de zakken vulzand over het kunstgras. Snij 1-voor-1 de zakken open en verdeel het zand d.m.v. een trekker of bezem. Zorg ervoor dat uiteindelijk het hele kunstgras, niet of nauwelijks meer zichtbaar is. Bij kunstgras waarbij 12 kg per m2 vulzand noodzakelijk is, is er geen grassprietje meer zichtbaar.
De laatste stap is het opborstelen van het kunstgras. Dit kunt u doen met een harde bezem of met een borstelmachine. Borstel tegen de vezelrichting in. Hierdoor valt het eventuele zand tussen de vezels en gaan de vezels mooi overeind staan. Doe dit net zolang tot er geen zand meer zichtbaar is en alle vezels overeind staan. Let op met het borstelen van de lijmnaad. Wij raden het aan een uurtje te wachten voordat u de lijmnaden opborstelt.
 
Tips om het kunstgras eventueel nog te bevestigen
Het kunstgras hoeft niet vastgelegd te worden. Gewoon uitrollen is voldoende. Zeker wanneer het kunstgras tussen tegels en/of betonbandjes is opgesloten. Mocht dit onverhoopt toch problemen geven hierbij nog enkele tips:
- Sla een houten paaltje in de grond op de plaatsen waar het kunstgras los ligt. Zorg ervoor dat de bovenkant gelijk is aan de bovenkant van het zandbed. Schroef het kunstgras d.m.v. een rvs-parker (met een ring) vast op de paal.
- Strooi wat extra vulzand aan de randen en aan de hoeken (bv. rondom een trampoline). Dit kan ook bij kunstgras zonder vulzand.

Het werk is gedaan. U kunt opruimen en volop genieten van uw schitterende kunstgrasgazon!

Onderhoud
SolidDeal kunstgras behoeft minimaal onderhoud. Bij intensief gebruik kan het zijn dat het vulzand in de loop van de tijd gaat inklinken. Controleer dit jaarlijks en voeg wat extra vulzand toe wanneer dit nodig is. Bladeren en vuil kunt u gemakkelijk met een bladblazer, een hark of een bezem verwijderen. Verwijder bladeren en vuil regelmatig zodat er geen schimmelvorming kan ontstaan.

Veel plezier met uw SolidDeal kunstgrasmat!