Voordelen en instructies

Voordelen kunstgras 
Grasmaaien, kantjes knippen en verticuteren is verleden tijd. Net als onkruid, mos en dorre plekken in uw gazon door teveel schaduw/zon. Kunstgras is zacht om op te liggen en om op te spelen. Kinderen kunnen snel weer buiten spelen na een regenbui; geen moddervoeten of vuile kleding omdat het gras snel droog is. 

Kunstgrasmatten zijn erg in opkomst. Dit is mede door de samenstelling van het garen, waardoor er een niet van echt te onderscheiden kunstgrastapijt wordt gecreëerd. Door al het aanbod en vele soorten kunstgras, begrijpen wij dat u door de bomen het bos niet meer ziet. SolidDeal Kunstgras is mooier dan echt gras. Door het verwerkte mosdraad (ecozone) in de kunstgrasmat geeft het uw siergazon of dak(terras) een realistisch uiterlijk. Speelgras van SolidDeal Kunstgras is kind- en diervriendelijk en onderhoudsarm. Het is altijd groen (ook na een aantal jaren) en heeft een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.

Kunstgras voor sport zoals golf, voetbal hockey en tennis is leverbaar door SolidDeal Kunstgras in Barneveld. Voor sportgras gelden weer andere eisen dan voor siergazon. Wij kunnen de sporttechnische kwaliteit van onze kunstgrasvelden ook op lange termijn garanderen.

Kunstgras kunt u gebruiken:

 • In de tuin
 • Op het balkon
 • Onder speeltoestellen
 • Rondom het zwembad
 • Op beurzen
 • Op het dakterras
 • In de showroom
 • Bij uw vakantiewoning
 • Bij uw caravan
 • Als golfgreen
 • Als privategreen
 • Tennisbaan
 • Voetbalveld
 • Hockeyveld

Kunstgras leggen

Kunstgazon aanleggen is in meer of mindere mate goed zelf uit te voeren. Natuurlijk is de installatie van uw kunstgazon afhankelijk van de vorm en van de oppervlakte. SolidDeal adviseert u graag in de aanleg van uw eigen grasveld, speelveld of sportveld.
Wanneer u geen omkijken wilt hebben naar de installatie van uw kunstgrasmat, heeft u de mogelijkheid om deze vakkundig te laten verzorgen door SolidDeal.nl

Benodigdheden:
Kunstgras, Stanleymes, Lijm, Lijmband, Lijmkam, Plastic handschoenen, evt. geotextiel drukverdelend onderdoek, evt. vulzand.

Aanleg

Verwijder eerst het oude gazon en egaliseer de zwarte grond. Breng vervolgens als ondergrond een zandbed van 4 á 5 cm waterdoorlatend zand (straatzand) aan. Door het zandbed goed aan te rollen, of aan te lopen, ontstaat er een stevige en stabiele ondergrond.
In principe kan het grastapijt  ook direct op zwarte grond gelegd worden, zonder het zandbed. U moet er dan wel zeker van zijn dat de ondergrond goed water afvoert. Hetzelfde geldt voor het direct op tegels en/of klinkers leggen van het kunstgras, maar een onderbouw van zand of lava heeft de voorkeur.
Voor het beste resultaat, adviseren wij altijd een zandbed aan te brengen.
Wanneer het grasveld omsloten wordt door betonbandjes of tegels, kunt u het zandbed het beste 1 á 2 cm onder de rand leggen. Wanneer u gebruik maakt van SolidDeal valdempende matten, moet deze dikte erbij geteld worden.
Als de ondergrond slecht water afvoert kunt u gaten boren tot op het witte zand en deze afvullen met grind en daarna afdekken met een laagje zand.
Wanneer het zandbed goed is aangerold of -gelopen, moet de oppervlakte geëgaliseerd (afrijden/uitvlakken) worden. Dit kunt u doen d.m.v. een waterpas of een lange lat.
Bij het toepassen van SolidDeal valdempende matten moeten deze rechtstreeks op het geëgaliseerde zandbed gelegd worden. Vervolgens komt het SolidDeal geotextiel onderdoek (drukverdelend) er overheen.
Rol het geotextiel onderdoek (er is geen onder of bovenkant) uit over de oppervlakte. Snij het onderdoek eventueel op maat met een stanleymes. Zorg voor een overlap van 5 tot 10 cm (wanneer u meerdere rollen/stukken onderdoek nodig heeft). Het SolidDeal onderdoek moet zoveel mogelijk aansluiten aan de kanten, zodat eventueel onkruidgroei aan de randen wordt beperkt.

Uitrollen kunstgras

Bij het uitrollen van de kunstgrasrol moet u rekening houden met de vezelrichting (vleug). Het kunstgras komt het beste tot zijn recht, als u het kunstgras zo legt dat u tegen de vezelrichting inkijkt. Rol het kunstgras uit zodat u aan het begin en aan het eind van de oppervlakte (bv. bij het terras) 2 á 3 cm overhoudt. Hierdoor heeft u meer ‘speelruimte’ om o.a. te corrigeren. Deze randen kunt u later wegsnijden.
Het kunstgazon kan simpel op maat worden gesneden met een stanleymes. Het is hierbij belangrijk dat u altijd snijdt vanaf de onderkant (backing), zodat u de vezels niet beschadigd. Verwijder eerst de overtollige ‘backing’ aan de zijkanten van de rol. Dit is het gedeelte waar de rol mee vast heeft gezeten tijdens de productie. Dit doet u door deze eraf te snijden, inclusief de eerste rij vezels. Zorg ervoor dat het stanleymes goed scherp is, vervang het daarom regelmatig. Doe dit zeker wanneer u rondingen wilt snijden. Het mes volgt dan makkelijker de gewenste bochtjes.
Wanneer u meerdere stukken/rollen kunstgras aan elkaar wilt leggen, moet u ervoor zorgen dat u beide kanten zo dicht mogelijk bij de vezel afsnijdt. Leg de delen langs elkaar zodat er een opening ontstaat van ongeveer 4 mm. Leg de rollen nooit tegen elkaar!
Voordat u gaat lijmen moet u er zeker van zijn dat het kunstgras en het SolidDeal lijmband niet nat of vochtig is. De minimum temperatuur is 8 graden. Voordat u aan het lijmen begint, slaat u de kanten die gelijmd moeten worden terug (ongeveer 30 cm). Snij vervolgens de lijmband op de juiste lengte en leg deze in het midden van de twee stukken die u aan elkaar wilt lijmen. U kunt ook gebruik maken van SolidDeal kunstgraskit. Dit is een snel uithardende, zeer elastische kit.
Zorg ervoor dat u de lijmpot op een oude krant zet, zodat u de lijm niet morst op het kunstgras of op het terras. Neem de SolidDeal 1-componentenlijm (gebruik handschoenen) en breng deze met een lijmkam of spatel aan op de lijmband. Met een potje lijm van 1,5 kg, doet u ongeveer 5 á 6 meter. Bij SolidDeal zelfklevende lijmband kunt u gewoon het stickervel verwijderen. Sla nu beide kanten van het kunstgras voorzichtig terug. Let op! Nog niet aandrukken! Open nu voorzichtig, stukje voor stukje, het kunstgras en druk het vervolgens stevig aan. Let op dat er geen grassprietjes mee worden gelijmd. Druk alles nogmaals goed aan door er overheen te lopen.
 
Bij kunstgras zonder vulzand kunt u deze stap overslaan
Verdeel nu de zakken vulzand over het kunstgras. Snij 1-voor-1 de zakken open en verdeel het zand d.m.v. een trekker of bezem. Zorg ervoor dat uiteindelijk het hele kunstgras, niet of nauwelijks meer zichtbaar is. Bij kunstgras waarbij 12 kg per M2 vulzand noodzakelijk is, is er geen grassprietje meer zichtbaar.
De laatste stap is het opborstelen van het kunstgras. Dit kunt u doen met een harde bezem of met een borstelmachine. Borstel tegen de vezelrichting in. Hierdoor valt het eventuele zand tussen de vezels en gaan de vezels mooi overeind staan. Doe dit net zolang tot er geen zand meer zichtbaar is en alle vezels overeind staan. Let op met het borstelen van de lijmnaad. Wij raden het aan een uurtje te wachten voordat u de lijmnaden opborstelt.

Bevestiging tips
Het kunstgras hoeft niet vast gelegd te worden. Gewoon uitrollen is voldoende. Zeker wanneer het kunstgras tussen tegels en/of betonbandjes is opgesloten. Mocht dit onverhoopt toch problemen geven hierbij nog enkele tips:
– Sla een houten paaltje in de grond op de plaatsen waar het kunstgras los ligt. Zorg ervoor dat de bovenkant gelijk is aan de bovenkant van het zandbed. Schroef het kunstgras d.m.v. een rvs-parker (met een ring) vast op de paal.
– Strooi wat extra vulzand aan de randen en aan de hoeken (bv. rondom een trampoline). Dit kan ook bij kunstgras zonder vulzand.

Het werk is gedaan. U kunt opruimen en volop genieten van uw schitterende kunstgrasgazon!

Onderhoud

SolidDeal kunstgras behoeft minimaal onderhoud. Bij intensief gebruik kan het zijn dat het vulzand in de loop van de tijd gaat inklinken. Controleer dit jaarlijks en voeg wat extra vulzand toe wanneer dit nodig is. Bladeren en vuil kunt u gemakkelijk met een bladblazer, een hark of een bezem verwijderen. Verwijder bladeren en vuil regelmatig zodat er geen schimmelvorming kan ontstaan.

Veel plezier met uw SolidDeal kunstgrastapijt!